Üç Ders Sınavı

Üç Ders Sınavı Başvuru ve Uygulama Koşulları

a) Kayıtlı oldukları eğitim-öğretim programında son yarıyıl (ön lisans programları için dördüncü yarıyıl, lisans programları için sekizinci yarıyıl) öğrencisi olup, mezuniyetleri için tüm derslerden devam şartını yerine getirerek, en fazla üç dersten; C-, D+, D, D-, F notu olan öğrenciler üç ders sınav (ÜDS) hakkından yararlanır.

b) Başarısız notu bulunmayan ancak mezuniyet için gerekli olan en az 2.00 GNO şartını sağlayamayan öğrenciler, C-, D+, D, D- harf notlu derslerinden en fazla üç ders için ÜDS hakkından yararlanır. Bu sınavlar sonucunda en yüksek notu (A) alması halinde dahi GNO ≥ 2.00 şartını sağlayamayacak öğrencilere üç ders sınav hakkı verilmez.

c) Kayıtlı oldukları Eğitim-Öğretim programında son yarıyıl öğrencisi olup, bu maddenin, (a) ve (b) bentlerinde belirtilen öğrencilerden zorunlu stajından kalanlar ya da zorunlu stajı hiç almayanlar üç ders sınav (ÜDS) hakkından yararlanır.

ç) Öğrenciler hiç almadıkları derslerden veya devamsızlık nedeniyle başarısız oldukları derslerden, ÜDS’ye giremezler.

d) Uygulama derslerini, mesleki beceri eğitimini, işletmede mesleki eğitim, staj ve işletmede uygulamalı ders niteliğindeki dersler ile öğretmenlik uygulaması, proje, tasarım ve diploma/bitirme projesi dahil olmak üzere her türlü proje ve tasarım derslerinden ÜDS yapılamaz ve bu dersleri tamamlamayan ve/veya bu derslerden başarılı olamayan öğrenciler ÜDS’ye giremezler.

e) Özel Öğrenci ve Değişim Programı gibi Üniversitemiz öğrencisi olmayan ancak Üniversitemizden ders alan öğrencilere Üç Ders Sınav hakkı tanınmaz.
 

ÜÇ DERS SINAVI (ÜDS) SIK SORULAN SORULAR

Mezun olabilmek için en fazla üç dersten başarısız olmuş (Devamsızlıktan başarısız olunan dersler hariç), yada tüm derslerini başarıyla tamamlamış ancak GNO’su 2,00’nin altında olan öğrencilere C-, D+, D, D- harf notlu en fazla üç dersi için tanınan sınav hakkıdır.
  • Mezuniyet aşamasında olan ve en fazla üç dersten (C-, D+, D, D-, F notları almış) başarısız öğrenciler.
  • Tüm derslerini başarıyla tamamlamış ancak GNO’su 2,00’nin altında olan öğrenciler, C-, D+, D, D- harf notlu derslerinden en fazla üç tanesinden sınava girebilirler.
  • Yukarıdaki şartları taşıyıp zorunlu stajı eksik olanlar veya hiç almamış olanlar.
  • Hiç almadığı derslerden veya devamsızlıktan kaldığı derslerden kalanlar.
  • Proje, staj, öğretmenlik uygulaması, diploma/bitirme projesi gibi uygulamalı derslerden üç ders sınavı (ÜDS) yapılmaz.
Üç ders sınavından en yüksek not (A) alınsa dahi mezun olamıyorsa öğrenci, sınava başvuru yapamaz.
  • Özel öğrenci ve değişim programı öğrencileri.
Her yarıyıl sonunda bütünleme sınavlarının bitimini takip eden 30 gün içinde gerçekleştirilir. Başvuru ve sınav tarihi akademik takvimde ilan edilir.
Üç ders sınavından (ÜDS’ den) alınan not başarı notudur. Öğrencinin En yüksek başarı notu dikkate alınır ve GNO’ya dahil edilir.
Hayır. Üç ders sınavı (ÜDS) için mazeret sınavı ve bütünleme sınavı yapılmaz.
Dersi tekrar almak isteyen öğrenci, öğrenim süresi içinde dersin açıldığı dönemde dersi alabilir veya bir sonraki üç ders sınavına (ÜDS’ye) başvurarak tekrar sınava girebilir.
Katkı payı Mütevelli Heyet tarafından belirlenir ve dönem sonlarında ilan edilir.
Akademik takvimde ilan edilen tarihlerde SAP-Orion Bilgi Yönetim Sistemi üzerinden başvuru yapılır.

ÜÇ DERS SINAVI UYGULAMA USUL VE ESASLARI


Son Güncelleme Tarihi: Pt, 14/04/2025 - 23:48